Hyppää sisältöön

Algoritminen päätöksenteko ja tekoälyn etiikka -keskustelu 5.3. klo 17–19

Tapahtumat

Vihreiden tietoyhteiskuntatyöryhmä ja Ajatuspaja Visio järjestävät keskustelutilaisuuden algoritmisesta päätöksenteosta ja tekoälyn etiikasta Töölön kirjaston Mika Waltari -salissa (Topeliuksenkatu 6, Helsinki) torstaina 5.3. klo 17–19.

Tapahtuman FB-event.
Tapahtuma striimataan Facebookiin ja YouTubeen.

Miten ihmisistä kerättäviä suuria tietomassoja voidaan käyttää ihmisten eduksi ja ihmisten perusoikeuksia tukevasti? Mitkä ovat tekoälyn ja tekoälykeskustelun sokeita kohtia? Etenemmekö algoritmisessa päätöksenteossa hallitusti vai holtittomasti? Ja kenen kuuluisi kantaa vastuu tällaisista automaattisista päätöksistä? Onko lainsäädäntömme ajan tasalla ja tukeeko se tekoälyn mahdollisuuksien lunastamista tai toisaalta riskien minimoimista? Miten yhteiskuntaa ja kansalaistoimintaa voidaan tukea uudenlaisessa tekoälyn ajassa?

Tässä on muutamia ajankohtaisia kysymyksiä, joihin ei ole helppoja vastauksia. Tekoälystä ja sen mahdollisuuksista keskustellaan usein joko ylistävästi tai kauhistellen. Mutta onko olemassa jokin keskitie?

Keskustelua asiantuntijoina ovat alustamassa Antti Poikola (Vihreiden tietoyhteiskuntaryhmän pj), Minna Mustakallio (Lead Designer, Silo.AI ja Partner, Poem) ja Minna Ruckenstein (apulaisprofessori, Kuluttajatutkimuskeskus, HELDIG, Helsingin Yliopisto).

Antti Poikola: EUn tuleva tekoälysääntely
Luettavaa aiheesta: https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/commission-white-paper-artificial-intelligence-feb2020_en.pdf

Minna Mustakallio: Data ja todellisuus
Luettavaa aiheesta: https://ainowinstitute.org/reports.html

Minna Ruckenstein: Algoritminen päätöksenteko ja yhteiskunta
Luettavaa aiheesta: https://algorithmwatch.org/wp-content/uploads/2019/01/Automating_Society_Report_2019.pdf

Tilan kuvataan olevan esteetön, mutta huomioithan kirjaston hissien koon: kapeimmillaan 107cm (syvyys) ja 74cm (leveys).

Tapahtuman kuvan pohjana: https://pixabay.com/users/Pixies-1021586/