Hyppää sisältöön

Verkkolukupiiri: Loppupeli – Onko maapallo keikahduspisteessä?

Lukupiiri

Mitä tapahtuu kun väestönkasvulle ei näy loppua? Ehtyvätkö ruokavarastomme? Entä vesi? Kuinka tuotamme tarvitsemamme energian? Entä jos näistä kaikista iskee pula samaan aikaan? Näitä kysymyksiä mietitään Barnoskyn ja Hadlyn kirjoittamassa teoksessa Loppupeli – Onko maapallo keikahduspisteessä?

Kirjan ilmestyttyä vuonna 2015, Anthony Barnosky ja Elizabeth Hadly olivat kummatkin tehneet tutkimusta paleontologian tieteenalalla vuosikymmeniä. Yhteinen työ johdatti kaksikon myös naimisiin ja perustamaan perheen. Barnosky ja Hadly kertovatkin ihmistoiminnan aiheuttaman ilmastokriisin keikahduspisteistä käyttäen esimerkkeinä kokemuksia omasta työ- ja perhe-elämästään. Keikahduspisteillä viitataan kriittiseen kynnykseen, jonka ylittäminen voi johtaa suuriin, peruuttamattomiin muutoksiin ympäristössä ja ekosysteemeissä.

Barnosky ja Hadly ovat omistaneet kullekin tulevaisuutta vaarantavalle uhalle – ihmiset, tavarat, myrskyt, nälkä, jano, myrkyt, sairaudet ja sota – oman kappaleensa. Ilmastokriisin muita aspekteja vähättelemättä, odotan henkilökohtaisesti eniten kappaletta kahdeksan, Sairaudet, sen ajankohtaisuudesta johtuen. Ihmistoiminnan aiheuttamien ympäristöllisten muutoksien – esimerkiksi ilmaston lämpenemisen ja biodiversiteettikadon – vaikutuksista zoonoosien lisääntymiseen on tiedetty jo pitkään. Odotan innolla minkälaisia ajatuksia Sairaudet -kappale herättää itsessäni koronaviruksen – juuri tällaisen zoonoosin – vaikuttaessa elämiimme voimakkaasti juuri tälläkin hetkellä.

Barnoskyn ja Hadlyn kirjaa markkinoidaan herätyksenä (“wake-up call”) ilmastokriisin aiheuttamille ongelmille ja kutsuna toimintaan ennen kuin on liian myöhäistä. Minua kiinnostaakin, mitä Barnosky ja Hadly tulevat kirjassaan kertomaan, jota emme jo tietäisi?


Ajatuspaja Vision verkkolukupiirissä luetaan tahoillamme vaihtelevia ajankohtaisia ja ajattelua avartavia kirjoja. Uusi kirja sovitaan aina edellisen kirja-arvion julkaisun yhteydessä. Kirjoista keskustellaan lukemisen aikana Instagramissa ja Twitterissä sekä lopuksi täällä Ajatuspajan verkkosivujen kommenttikentässä.

Tämänkertainen kirja luetaan joulukuun loppuun mennessä.


Olivia Koskinen on Ajatuspaja Vision korkeakouluharjoittelija.