Hyppää sisältöön

Verkkolukupiiri: Pentti Linkola

Lukupiiri

Inhimillisesti kestämättömistä lausunnoistaan ja kirjoituksistaan tunnettu luonnonsuojelija Pentti Linkola kuoli 5. huhtikuuta 2020. Verkkolukupiirissämme luetaan hänen elämäkertansa.

Riitta Kylänpään kirjoittama Pentti Linkola: Ihminen ja legenda (Siltala) palkittiin vuonna 2017 Tieto-Finlandialla. Raati perusteli valintaa aikanaan sillä, että kirja ”ei säästele kohdettaan”. Samalla kuitenkin Linkolaa ja kirjaa kuvailtiin ylisanoilla.

Linkolaa on syytelty mielestäni perustellusti (eko)fasismista. Mitä muuta voisi tehdä, kun edesmennyt mies hyökkäsi aktiivisesti demokratiaa vastaan, hekumoi julkisuudessa kaikkea ihmisjoukkoja tappavaa ja päästeli kynästään sellaista, kuten:

Mitä tehdään, kun sadan matkustajan laiva on äkillisesti uponnut ja vain yksi kymmenen hengen pelastusvene on saatu vesille? Kun pelastusvene on täynnä, yrittävät ne, jotka vihaavat elämää, kiskoa siihen lisää haaksirikkoutuneita ja upottaa kaikki. Ne, jotka rakastavat ja kunnioittavat elämää, lyövät laivakirveellä partaisiin takertuneet liiat kädet poikki.

Pentti Linkola: Alkusanat (1989)

Siitä huolimatta varsinkin luonnonsuojelupiireissä Linkolaa arvostetaan ja muistetaan kauniisti. Pekka Haavisto muisteli pian Linkolan kuoleman jälkeen Facebookissa:

Pentti Linkola on poissaSuomalaista luonnonsuojelukeskustelua ei voi viimeisiltä vuosikymmeniltä ajatella ilman Pentti…

Publiée par Pekka Haavisto sur Dimanche 5 avril 2020

Vihreänä, joka on lukenut Linkolaa hyvin vähän eikä ole erityisen tietoinen tämän konkreettisista saavutuksista luonnonsuojelutyössä – ehkä Luonnonperintösäätiön lisäksi – koen, että tämän kirjan lukeminen valottaa minulle ja muille niitä nyansseja, joita Linkolan henkilöhistoriaan liittyy.


Ajatuspaja Vision verkkolukupiirissä luetaan tahoillamme vaihtelevia ajankohtaisia ja ajattelua avartavia kirjoja. Uusi kirja sovitaan aina edellisen kirja-arvion julkaisun yhteydessä. Kirjoista keskustellaan lukemisen aikana Twitterissä ja lopuksi täällä Ajatuspajan verkkosivujen kommenttikentässä.

Tämänkertainen kirja luetaan kesäkuun alkuun mennessä.


Simo Raittila


Simo Raittila on Ajatuspaja Vision koordinaattori.
@Nonissimo @AjatuspajaVisio