Hyppää sisältöön

Verkkolukupiiri: Why we’re polarized

Lukupiiri

Ajatuspaja Visio aloittaa nyt helmikuussa sivuillaan lukupiirin. Verkkolukupiiri korvaa aiemmin Vihreässä Tuumassa julkaistut kirja-arviot, kun verkkolehti julkaisualustana ajetaan alas.

Haluamme lukupiiristä kaksisuuntaisemman kuin kirja-arviot olivat:

  • Luettava kirja nimetään aina kuukausi ennen kirja-arvion julkaisemista.
  • Kukin lukee kirjan tahollaan kuukauden aikana.
  • Kirja-arvion julkaisun yhteydessä käydään keskustelua yhdessä kirjan sisällöstä ja ajatuksista, joita se herätti.
  • Seuraava kirja valitaan yhteisen keskustelun pohjalta.

Ensisijaisesti kirjoiksi valitaan tietokirjallisuutta, joka avartaa maailmankuvaa ja vastaa aikamme viheliäisiin kysymyksiin. Myös herättelevää kaunokirjallisuutta voi kuitenkin myös ehdottaa.

Ezra Klein: Why we’re polarized

Why We're Polarized by [Klein, Ezra]Lukupiirin ensimmäisenä kirjana on amerikkalaisen Vox-median toimittaja Ezra Kleinin Why we’re polarized. Kirja julkaistiin 28. tammikuuta ja se on saanut hyviä arvioita. Esimerkiksi politiikan tutkija Francis Fukuyama kuvaa kirjaa seuraavasti:

“Why We’re Polarized” provides a highly useful guide to this most central of political puzzles, digesting mountains of social science research and presenting it in an engaging form.

Yhdysvalloissa, kahden puolueen jakaessa valtaa, politiikan kaksinapaistuminen eli polarisaatio on huomattavasti mittavampi ongelma kuin Suomessa. Suomalainenkin yhteiskunta on kuitenkin polarisoitumassa, sillä valtaa ei enää jaeta vain ”kolmen ison” puolueen kesken, vaan vaaleissa ovat viime vuosina menestyneet arvoliberaalit vihreät ja oikeistopopulistiset perussuomalaiset.

On arvokasta yrittää ymmärtää sitä, millaiset mekanismit poliittisessa järjestelmässä, mieltemme toimintamalleissa ym. johtavat polarisaation kasvuun. On kiinnostavaa etsiä selityksiä myös sille, miksi Donald Trumpista tuli USA:n presidentti. Näitä teemoja Klein on käsitellyt vuosien varrella usein lehtiartikkeleissaan ja podcastissaan. Odotankin kiinnostuksella, mitä hän esittää vetäessään yhteen vuosien työnsä hedelmät.

Kirja on ostettavissa sähköisenä useista eri palveluista.

Simo Raittila
ajatuspajan koordinaattori