Hyppää sisältöön

Mikä mättää ruoantuotannossa

Suomalainen maatalous on monella tavoin kriisissä. Maanviljely saastuttaa merta ja ilmakehää, eläinten hyvinvointiin ei ole panostettu riittävästi, maanviljelijöiden tulot ovat romahtaneet, maataloustukijärjestelmä on kallis eikä kuluttajat tunnu saavan kaupasta sellaista ruokaa kuin haluavat.

Ajatuspaja Vision tutkijan Taru Anttosen tekemä tutkimus Mikä mättää ruoantuotannossa – Kysymyksiä ja vastauksia kestävämmästä maatalouspolitiikasta etsii syitä ja ratkaisuja tähän ongelmavyyhteen.

Tutkimuksessa esitellään kattavasti Suomen maatalouden kipukohdat, monimutkainen maataloustukijärjestelmä ja esitetään muutamia ratkaisuja ongelmiin. Tutkimuksen mukaan eläintuotannon tukia tulisi ilmastosyistä uudistaa ja harkita lihaveron käyttöönottoa. Suomessa tulisi myös käydä keskustelu siitä, onko perustelua pitää kansallisten tukien voimin nykyistä maatalousrakennetta.

Tutkimuksessa on myös vertailtu Suomen ja Ruotsin maatalouden rakenteita sekä avattu koko EU:n yhteisen maatalouspolitiikan taustoja. Tutkimus perustuu laajaan tilasto- ja lähdeaineistoon.

Kirjoittaja: Taru Anttonen
Julkaisuvuosi: 2018

Tutkimus on ladattavissa pdf-tiedostona.