Hyppää sisältöön

Onnellisuustalous

Mitä on onnellisuustalous? Se voisi olla esimerkiksi sitä, että taloudellisissa päätöksissä otetaan huomioon ihmisten ja luonnon hyvinvointi eikä pelkästään bruttokansantuotteen kasvua.

Tämän julkaisun tarkoituksena on tarjota selkeitä malleja siihen, miten yhteiskuntamme voisi edistää ja mitata onnellisuutta ja hyvinvointia nykyistä paremmin. Kirjan kirjoittajat käsittelevät onnellisuuden ja talouden suhdetta eri näkökulmista.

Kirjan laajimmassa artikkelissa tilastotieteilijä Jukka Hoffrén esittelee laajasti konkreettisia mittarivaihtoehtoja bruttokansantuotteen kasvun mittaamiselle. Neljä muuta kirjoittajaa käsittelee onnellisuustaloutta ympäristön, tasa-arvon, yhteisöllisyyden ja yhteiskunnallisten hallintamekanismien kautta.

Katsoipa asiaa mistä näkökulmasta tahansa, on selvää, ettei nykyinen bruttokansantuotteen kasvattamiseen keskittyvä politiikka edistä ihmisten kokemaa onnellisuutta eikä ympäristön hyvinvointia. Tarvitaan uusia mittareita ja tavoitteita. Niitä tämä kirja pyrkii osaltaan tarjoamaan.

Toimittanut: Ville Ylikahri
Julkaisuvuosi: 2011

Kirja on ladattavissa ilmaiseksi pdf-tiedostona.