Hyppää sisältöön

Policy Brief: Reilu lentovero

Oras Tynkkysen (Tyrsky-Konsultointi) Ajatuspaja Visiolle laatimassa Policy Briefissä tarkastellaan lentämisen ilmastovaikutusta ja tulevaisuuden suuntia.

Vaikka lentäminen kuormittaa ilmastoa merkittävästi, sen päästöihin ei ole vielä juurikaan puututtu. Ilman merkittäviä lisätoimia lentäminen uhkaa syödä ison osan maailman jäljellä olevasta päästöbudjetista.

Verotuksesta sopiminen kansainvälisellä tai EU-tasolla on ollut vaikeaa, joten toistaiseksi lentoveroista on päätetty kansallisesti. Kansalliset lentoverot kattavatkin jo noin puolet EU:n markkinoista. Yleisin veromuoto on matkan pituuden mukaan vaihteleva lippuvero.

REILU LENTOVERO lähtee ajatuksesta, että vero porrastetaan matkojen vuotuisen määrän ja pituuden mukaan. Tämä voisi parantaa lentoveron hyväkyttävyyttä, kun kerran vuodessa lentävät voisivat jäädä veron ulkopuolelle. Tällainen vero ei vaikeuttaisi pienituloisten edellytyksiä lentää lomamatkalle kerran vuodessa, mutta se ohjaisi enemmän lentävää – ja pääosin varakasta – vähemmistöä kohtuullistamaan lentämistä.

Lataa Reilu Lentovero -julkaisu PDF:nä