Hyppää sisältöön

Tiedote: Ajatuspaja Visio esittää reilua lentoveroa

Uutiset

Koronapandemia romahdutti lentomatkojen määrän hetkellisesti, mutta lentämisen ennakoidaan jatkavan kasvuaan tulevaisuudessa. Vaikka lentäminen kuormittaa ilmastoa merkittävästi, sen päästöihin ei ole vielä juurikaan puututtu. Ilman merkittäviä lisätoimia lentäminen uhkaa syödä ison osan maailman jäljellä olevasta päästöbudjetista. 

Lentoliikenteen päästöjä voi karkeasti ottaen vähentää neljällä tavalla: tehostamalla energiankäyttöä, siirtymällä vähäpäästöiseen energiaan, kehittämällä vaihtoehtoisia liikennemuotoja tai korottamalla lentämisen hintaa.

Käytännössä päästöjen leikkaaminen kestävälle tasolle edellyttää myös kysyntään puuttumista, mutta lentoveroon on Suomessa suhtauduttu epäillen. Toivon ehdotuksen reilusta lentoverosta vievän keskustelua piirun verran eteenpäin, toteaa ilmastopolitiikan asiantuntija Oras Tynkkynen. 

Verotuksesta sopiminen kansainvälisellä tai EU-tasolla on ollut vaikeaa, joten toistaiseksi lentoveroista on päätetty kansallisesti. Kansalliset lentoverot kattavatkin jo noin puolet EU:n markkinoista. Yleisin veromuoto on matkan pituuden mukaan vaihteleva lippuvero.

Reilu lentovero lähtee ajatuksesta, että vero porrastetaan matkojen vuotuisen määrän ja pituuden mukaan, mikä voisi parantaa lentoveron hyväkyttävyyttä. Kerran vuodessa lentävät voisivat jäädä veron ulkopuolelle. Tällainen vero ei vaikeuttaisi pienituloisten edellytyksiä lentää lomamatkalle kerran vuodessa, mutta se ohjaisi enemmän lentävää – ja pääosin varakasta – vähemmistöä kohtuullistamaan lentämistä.

Ajatuspaja Visiolle selvityksen laatinut Oras Tynkkynen on vaikuttanut mm. Sitran vanhempana neuvonantajana, valtioneuvoston ilmastopoliittisena asiantuntijana ja kansanedustajana. 

Lataa julkaisu ”Reilu lentovero: Oikeudenmukainen tapa suitsia lentämisen päästöjä”.

Lisätietoja:

Oras Tynkkynen
oras.tynkkynen@tyrskyconsulting.fi
050 5121 584

Simo Raittila
simo.raittila@ajatuspajavisio.fi
044 7273 259